Podujatia

V hlavnom meste sa v sobotu budú oslavovať fašiangy

5.2.2024

Detský sprievod, súťaž masiek, tanečné workshopy aj večerná fašiangová zábava. V sobotu 10. februára sa v priestoroch Starej tržnice, na Námestí nežnej revolúcie a pred Zichyho palácom bude konať druhý ročník podujatia Bratislavské fašiangy. Okrem pestrého programu pre malých i veľkých sa môžete tešiť na typické fašiangové jedlo - šišky. Do podujatia sa zapája aj bratislavská galéria, múzeum a zoo.

Obdobie fašiangov začína deň po sviatku Troch kráľov a vymedzuje ho pohyblivý utorok pred Popolcovou stredou. Typické sú sprievody, bláznivé masky, vôňa zabíjačkových špecialít či smažených šišiek a občas aj voľnejšie mravy. Fašiangové hostiny či sprievody sa v mestách konali rovnako ako na vidieku – organizovali ich najmä rôzne remeselnícke cechy.

„Teším sa, že sa nám v spolupráci s BKIS a partnermi opäť podarilo pripraviť Bratislavské fašiangy, podujatie, ktoré rozveselí naše mesto fašiangovými aktivitami. Chýbať nebude tradičný pouličný sprievod masiek ani ochutnávka výborných fašiangových šišiek. Okrem toho, pre všetkých, malých aj veľkých, je pripravené množstvo ďalších sprievodných aktivít, či už v Starej tržnici, mestskej galérii, múzeu a tiež v našej zoo. Som presvedčený, že spoločne naplníme odkaz fašiangov. Nech je to čas zábavy, radosti a veselosti. A verím, že v tejto skvelej tradícii, ktorá je pripomenutím starých zvykov, ale tiež oslavou rozmanitosti a spájaním komunít, budeme pokračovať,“ povedal Matúš Vallo, primátor Bratislavy.

Druhý ročník Bratislavských fašiangov organizuje Bratislavské kultúrne a informačné stredisko ↗︎ (BKIS) v spolupráci s Hlavným mestom SR, mestskou časťou Staré Mesto ↗︎, Galériou mesta Bratislavy ↗︎, Múzeom mesta Bratislavy ↗︎ZOO Bratislava ↗︎. Partnermi podujatia sú Stará tržnica ↗︎, RC Prešporkovo, SĽUK ↗︎edelia.sk ↗︎.

Fašiangový program pre deti i dospelých Od 9:30 do 15:00 bude program Bratislavských fašiangov patriť najmä deťom. Na námestí Nežnej revolúcie vystúpi dychová hudba Spojár, SĽUK predstaví tradičné fašiangové masky a Sylvia Ciulisová priblíži fašiangové zvyky. Najmenší účastníci a účastníčky sa môžu tešiť aj na tvorivé dielne na výrobu masiek, zapletanie vrkočov, maľovanie na tvár, diskotéku, divadielko i koncert detskej kapely. Staromestský fašiangový sprievod s RC Prešporkovo pôjde o 10:00 od Zichyho paláca cez Ventúrsku ulicu, Hviezdoslavovo, Hlavné a Primaciálne námestie pred Starú tržnicu, kde deti čaká tanečný workshop, prehliadka a vyhodnotenie detských masiek. Na námestí Nežnej revolúcie ich tiež poteší drevený kolotoč.

Večerná fašiangová zábava v interiéri Starej tržnice potrvá od 19:00 do polnoci. Zahrajú DJi RAYLAB, God Save The Vinyl!, Maikl Knight a Yanko Král. Dospelých účastníkov a účastníčky čaká aj tanečný workshop ľudového tanca s folklórnym súborom Živel, škola tanca s Lacim Strikeom a súťaž masiek.

Rande s mestom bez bariér Oslavy fašiangov sa v mestách spájali aj s organizovaním plesov a bálov. O ich histórii v hlavnom meste prezradia sprievodkyne BKIS na bezplatných komentovaných prehliadkach Rande s mestom. Kapacita vychádzok je obmedzená a účasť je nutné rezervovať na BKIS ↗︎.

Rande pre nevidiacich a slabozrakých: Bratislavský ples včera a dnes 10. 2. / 14:00 / sprevádza Ľubomíra Černáková

Rande pre ľudí s pohybovým znevýhodnením: Plesy a bály v Prešporku 10. 2. / 14:00 / sprevádza Helena Navrátilová

Sprievodný program v mestskej galérii, múzeu aj ZOO

Na fašiangový program pozýva aj Galéria mesta Bratislavy. V Mirbachovom paláci je v sobotu od 15:00 do 17:00 pripravený program Rodinné fašiangy: Zamaskujte sa do umenia. Program je určený deťom od 6 do 11 rokov, pripravovať budú masky inšpirované barokovým odievaním. Múzeum mesta Bratislavy organizuje lektorskú prednášku s názvom Mikro: Plesy, bály a fašiangy so začiatkom o 15:00 v Starej radnici. A na fašiangový sprievod pozýva aj ZOO Bratislava. Od 10:00 do 13:00 vás čaká sprievodný program s areálovou hrou, komentované kŕmenie novej vlčej svorky, fašiangové šišky a langoše.

Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS) je mestská príspevková organizácia, ktorá realizuje a dramaturgicky zastrešuje významné celomestské kultúrne a spoločenské podujatia (Bratislavské fašiangy, Bratislavské mestské dni, Bratislavské kultúrne leto, Festival mladého vína, Bratislavské Vianoce a i.). Vytvára podmienky pre organizovanie kultúrnych podujatí prostredníctvom systému Open Call ↗︎. Zastrešuje najstarší Kurz sprievodcu cestovného ruchu na Slovensku špecializovaný na Bratislavu. Organizuje cyklus tematických vychádzok so sprievodkyňami a sprievodcami Rande s mestom ↗︎ a pripravuje rovnomenný podcast. Spravuje koncertnú sieň Klarisky a Kultúrnu scénu v Sade Janka Kráľa, zabezpečuje obnovu objektu bývalého kina Zora a priestorov na Bielej 6.

Zdieľať