Mestské kultúrne organizácie

Hrad Devín má novú oficiálnu webstránku

24.10.2023

Najnavštevovanejšia lokalita Múzea mesta Bratislavy, hrad Devín, má novú oficiálnu samostatnú webstránku ↗︎, kde nájdete všetky dôležité informácie pre naplánovanie návštevy hradu, vrátane aktuálnych otváracích hodín, výšky vstupného, aktuálne otvorených výstav či pripravovaných podujatí.

Takisto tu nájdete aktualizovanú informáciu o prístupnosti areálu hradu - napríklad v zime môže byť neplánovane uzavretý z dôvodu poľadovice či intenzívneho sneženia.

Sekcia Podujatia a výstavy ponúka aj kalendár podujatí ↗︎ s možnosťou prekliknúť sa na predaj vstupeniek. V sekcii Spoznajte hrad Devín nájdete pútavé texty o histórii hradu, okolitej prírode či archeologickom výskume, ktorý sa v tejto lokalite realizuje už vyše 110 rokov.

Ďalej na Hraddevin.mmb.sk nájdete:

Nová oficiálna webstránka hradu Devín je k dispozícii v troch jazykoch (slovenčine, angličtine a nemčine) a okrem iného ponúka aj rozšírenie fyzického informačno-navigačného systému v areáli hradu do on-line prostredia. Znamená to, že pri návšteve hradu si môžete zoskenovať QR kódy umiestnené na informačných a navigačných tabuliach a zobrazené texty si prečítať pri relaxovaní v niektorej z oddychových zón v hradnom areáli alebo z pohodlia domova.

Webstránka je tiež súčasťou zvýšenia prístupnosti hradného areálu pre návštevníkov a návštevníčky s poruchami zraku. Na paneloch informačno- navigačného systému nájdete aj QR kód, po zoskenovaní ktorého sa už čoskoro dostanete k audio sprievodcovi umiestnenému na novom webe hradu Devín ↗︎.

Nová webstránka vznikla ako súčasť projektu obnovy hradu Devín s názvom Culture Across – Kultúrne mosty cez rieku Morava, spolufinancovaného z programu spolupráce Interreg Slovenská republika – Rakúsko, ktorý bol v septembri 2023 úspešne ukončený.

O MMB: Múzeum mesta Bratislavy je s viac ako 155-ročnou tradíciou (1868) najstarším nepretržite pôsobiacim múzeom na Slovensku. V súvislosti so svojím zameraním spravuje mimoriadne diferencovaný a široko štruktúrovaný zbierkový fond (obsahuje viac ako 120-tisíc predmetov). Tvoria ho historické, archeologické, umeleckohistorické a etnografické artefakty, ktoré dokumentujú históriu mesta Bratislavy, fungovanie a rozvoj remesiel, priemyslu, vinohradníctva, správu mesta či podoby jeho kultúrneho a spoločenského života.

Okrem tematických stálych expozícií múzeum spravuje aj národnú kultúrnu pamiatku hrad Devín, ktorý patrí k najnavštevovanejším hradným objektom na Slovensku, a lokalitu Antická Gerulata v Rusovciach, ktorá bola v roku 2021 vďaka svojmu významu zapísaná do svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Súčasťou zbierkového fondu je aj hodnotný súbor literárnych zbierok, ktoré tvoria pozostalosť Janka Jesenského.

Múzeum mesta Bratislavy sa rozvíja ako moderná kultúrna a pamäťová inštitúcia, ktorá je zdrojom poznania dejín Bratislavy, miestom dialógu medzi minulosťou, súčasnosťou, ale aj obyvateľmi a obyvateľkami mesta. Citlivo vníma svoju úlohu pri definovaní a reflexii identity mesta či budovaní priestoru pre sociálnu inklúziu a trávenie voľného času, ktorý bude opakovane zaujímavý aj pre domáce publikum. MMB chce byť aktívnou súčasťou diania v meste a svoje témy a obsahy sprostredkúvať cez súčasné formy komunikácie a programov.

Zdieľať