Dotácie

Bratislava opäť rozdelí na podporu umeleckých a kultúrnych projektov a aktivít sumu 300.000 eur

12.5.2022

Ars Bratislavensis slúži na podporu umeleckých a kultúrnych projektov a aktivít celomestského, nadmestského a medzinárodného významu, ktoré sa realizujú v Bratislave, ktoré propagujú Bratislavu v zahraničí alebo ktoré sa realizujú v iných mestách na Slovensku. Účelom je podporiť projekty zamerané na propagáciu Bratislavy, ako aj podporiť podujatia, konferencie, workshopy a semináre s umeleckou tematikou, vydávanie publikácií, kníh a tlačovín o Bratislave, alebo podujatia propagujúce osobnosti Bratislavy, aktivity a projekty multižánrového charakteru a ochranu hmotného kultúrneho dedičstva.

Do výzvy, ktorá bola vyhlásená v októbri 2018, s uzávierkou podávania žiadostí do 31.12.2018, sa prihlásilo 267 projektov, z ktorých formálne kritériá splnilo 220 projektov. Tie posúdila odborná hodnotiaca komisia, ktorá svoje odporúčanie posunula grantovej komisii programu. Tá navrhla na podporu 122 projektov v celkovej sume 300 000 eur.

O podpore projektov, ktorým bola navrhnutá dotácia do sumy 3.320 eur rozhoduje primátor. O podpore projektov nad túto sumu bude rozhodovať na májovom zasadnutí mestské zastupiteľstvo.

Medzi projektmi navrhnutými na podporu sa nachádzajú všetky umelecké žánre – od divadla, cez hudbu, vizuálne umenie, literatúru, medziodborové umelecké aktivity, ale aj ochrana kultúrneho dedičstva, pamäťové aktivity a aktivity rozvíjajúce občiansku identitu a vzdelávanie detí a mládeže. Z typov podujatí dominujú mestské festivaly, hudobné koncerty, divadelné predstavenia či výstavy.

Prehľad poskytujú nasledujúce grafy:

graf žiadostí podľa oblastí a žánrov
graf žiadostí podľa typov aktivít

Novinkou pre tento rok je snaha komisie podporiť najkvalitnejšie projekty sumou potrebnou pre realizáciu projektu. Štatút grantového programu, prijatý koncom roka 2017, umožňuje získať jednému žiadateľovi v kalendárnom roku 10.000 eur, pričom podporené môžu byť až 3 projekty jedného žiadateľa. Napriek tomu bola v roku 2018 priemerná suma dotácie udelená pre jeden projekt 1.000 eur. V návrhu na poskytnutie dotácií pre žiadosti posudzované v rámci grantového programu pre rok 2019 sa táto suma zvýšila na 2.500 eur, pričom 25 projektov má po prvýkrát navrhnutú dotáciu nad sumu 3.320 eur.

V priemere bolo navrhnutých v tomto roku pre jednu žiadosť 56% zo žiadanej sumy (pre porovnanie v minulom roku to bolo len 20%). Stále to však nie je ideálne. Aj tento rok dopyt po podpore kultúry prevyšoval alokáciu v programe skoro štvornásobne, a to aj napriek tomu, že mesto v priebehu roka zvýšilo alokáciu v grantovom programe z 200.000 eur na 300.000 eur.

Pre tento rok mesto ďalšie výzvy v programe neplánuje. Existujúci grantový program potrebuje prejsť výraznou reformou celého mechanizmu, ktorá bude potrebovať istý čas a naplno by sa mala prejaviť v nových podmienkach od roku 2020. Zámerom mesta v oblasti kultúry je vytvorenie moderného a efektívneho grantového systému pre podporu kultúry a kreatívneho priemyslu, ktorý bude svojou štruktúrou a vyčlenenými zdrojmi reflektovať význam tejto oblasti pre rozvoj mesta. Zmeniť by sa tiež mal systém výberu odborných hodnotiteľov.

Zdieľať