Podujatia

Pomôžte Bratislave vysporiadať sa s klimatickou zmenou - prihláste sa do najväčšieho mestského hackathonu Climathon Bratislava 2023

19.9.2023

Bratislavčania zažili v júni tohto roka intenzívne dôsledky klimatických zmien. Prívalové dažde, kedy za krátky čas spadne nadmerné množstvo zrážok, spôsobili záplavy a komplikácie dopravy. Takéto poveternostné podmienky budeme zažívať čoraz častejšie. Počas Climathonu pozývame aktívnych ľudí v tímoch vytvárať inovatívne technologické riešenia, ktoré pomôžu zmierniť dopady klimatických zmien a zlepšiť život Bratislavčanov a Bratislavčaniek. Podujatie Climathon Bratislava sa bude konať počas víkendu 20.-22. októbra a najlepšie tímy si rozdelia 10.000 EUR. Organizátorom podujatia je Hlavné mesto Bratislava, spolu s poradenskou spoločnosťou v oblasti inovácií Civitta a hlavnými partnermi Swiss Re a IBL Software Engineering.

Bratislava sa pripája k medzinárodnej aktivite už po štvrtý raz. Cieľom takmer 70-tich svetových metropol v rámci Climathonu je hľadať konkrétne riešenia na problémy, ktoré klimatická zmena prináša.

Aká je vízia Bratislavy?

“Climathon nám pomáha zapojiť a mobilizovať aktívnych ľudí, ktorí môžu prispieť k tomu, aby sa mesto lepšie pripravilo na budúcnosť. Zároveň pomáha zameriavať sa viac na potreby obyvateliek a obyvateľov ako aj kvalitu života v meste,” hovorí Petra Dzurovčinová, Splnomocnenkyňa pre inovácie mesta Bratislava.

Víziou mesta Bratislava je byť mestom, ktoré je zamerané na potreby svojich obyvateľov, je udržateľné, a zároveň mesto, ktoré je odolné voči vplyvom klimatickej zmeny.

Lukáš Csóka, Head Data Science SwissRe Bratislava dodáva: _“Predbežný odhad ekonomickej straty, ktorú spôsobili globálne prírodné katastrofy za prvú polovicu tohto roka je 120 miliárd dolárov, čo je najvyššia suma od roku 2011. Dnes, viac než kedykoľvek predtým, sa musíme týmito problémami zaoberať. Tento rok každý občan zažil, ako dokáže extrémne počasie narušiť život v meste. Climathon dlhodobo vnímame ako príležitosť pomôcť Bratislave získať praktické riešenia problémov.” _

Prečo sú dôležité dáta?

Tímy budú mať exkluzívne len počas podujatia k dispozícii živé dáta mesta ako aj kvalitné dáta od partnerov. Spoľahlivé dáta sú nevyhnutné pre rýchly vývoj funkčných a efektívnych riešení.

“Naša firma si uvedomuje dôležitosť kvalitných dát pre hľadanie riešení ako sa vysporiadať s klimatickými zmenami. Climathon preto podporujeme už druhý rok. Veríme, že môžeme prispieť k tejto celosvetovej iniciatíve tým, že umožníme ľuďom stretnúť sa, zdieľať svoje vedomosti či nápady a spoločne nájsť inovatívne riešenia,” povedal Michal Weis, Chief Executive Officer, IBL Software Engineering. Kto sa môže zapojiť do Climathonu a kde sa bude konať?

Do Climathonu sa môžu zapojiť tvorcovia nápadov, študenti akéhokoľvek zamerania, ale aj experti, programátori, či UI/UX dizajnéri. Účastníci budú môcť diskutovať o svojich riešeniach so skúsenými expertmi a mentormi z oblasti ochrany klímy, analýzy dát či riadenia samosprávy. “Do Climathonu sa môže zapojiť naozaj každý. Dôležitá je ochota pracovať na inovatívnych nápadoch a riešeniach. Podľa našich skúseností najinovatívnejšie riešenia vznikajú najmä pri spolupráci ľudí z rôznych prostredí,” hovorí Eva Šimeková zo spoločnosti Civitta. Záujemcovia sa môžu registrovať ako tímy, ale aj ako jednotlivci, ktorí si pred podujatím alebo aj priamo na podujatí môžu nájsť svoj tím. Tímy môžu pozostávať z 2 až 5 členov. Záver víkendu bude patriť prezentáciám nápadov, ktoré zabojujú o finančné ceny v hodnote 10.000 Eur. Víťazné tímy následne môžu svoje nápady ďalej rozvíjať v spolupráci s mestom a ďalšími expertmi z danej oblasti. Podujatie sa bude konať v moderných priestoroch najväčšieho coworkingu na Slovensku - The Spot.

Záujemcovia sa môžu prihlásiť cez stránku Climathon Bratislava ↗︎.

Čo predstavuje globálna iniciatíva Climathon?

Climathon je celosvetové podujatie, do ktorého sa zapája viac ako 70 miest z celého sveta. Jeho cieľom je zvyšovanie povedomia o klimatickej zmene, jej aktívnom riešení a spoločnom budovaní udržateľného sveta. Climathon podujatia po celom svete zastrešujú organizácie EIT Climate KIC a EIT Urban Mobility. EIT (Európsky inovačný a technologický inštitút) je iniciatíva Európskej únie, ktorá podporuje inovácie, výskum a vzdelávanie v rôznych odvetviach v rámci Európy. EIT Climate KIC pomáha rozvíjať a zavádzať inovatívne riešenia v oblasti klimatických alebo „zelených“ technológií a EIT Urban Mobility podporuje inovácie pre mestskú mobilitu s cieľom zlepšiť životné podmienky v mestách. EIT Urban Mobility na Slovensku reprezentuje inovačná poradenská spoločnosť Civitta, ktorá dlhodobo podporuje inovatívne firmy na Slovensku a pomáha im uspieť globálne._

Zdieľať