Deti a mládež

Mladí ľudia z mestskej ubytovne Fortuna sa budú učiť zručnostiam 21. storočia

8.2.2023

Mestská ubytovňa Fortuna získala vďaka spolupráci s Nadáciou Pontis unikátny trojročný vzdelávací program Budúcnosť INAK. Určený je pre mladých ľudí od 11 do 15 rokov, ktorých chce podporiť v rozvoji ich potenciálu a talentu. Zameriava sa preto predovšetkým na mäkké a digitálne zručnosti, kreatívne myslenie a podnikavosť. Zástupcovia hlavného mesta pred pár dňami podpísali s Nadáciou Pontis aj memorandum, ktorým vyjadrili ochotu spolupracovať v podobných aktivitách aj naďalej.

Hlavné mesto sa prostredníctvom svojej mestskej ubytovne Fortuna zapojilo do programu Budúcnosť INAK, ktorý zastrešuje Nadácia Pontis, prvýkrát v roku 2022. Počas obdobia šiestich mesiacov testovali skrátenú verziu programu. Mládež ubytovaná vo Fortune získala vedomosti, ktoré bude môcť využiť pri ďalšom štúdiu alebo priamo v praxi. Nadácia Pontis poskytla vzdelávací obsah, tréningy pre pracovníkov s mládežou, pracovné listy a zabezpečila tiež expertov z firiem. Magistrát poskytol priestory, personálne zabezpečenie a ďalšiu potrebnú finančnú i nefinančnú pomoc. Aj na základe skúseností z pilotného testovania programu prebieha od jesene 2022 program Budúcnosť INAK už naplno.

„Skúsenosť s Programom Budúcnosť INAK bola zaujímavá a obohacujúca pre obe strany – máme vyškoleného kolegu, deti si odniesli cenné vedomosti a mali možnosť aj spoznať rôznych inšpiratívnych ľudí z podnikateľského sektora. Veľmi ma teší, že v programe budeme pokračovať a pomôžeme rozšíriť obzory ďalším mladým ľuďom. Budúcnosť INAK dáva deťom nový rozhľad aj nové kontakty, cez ktoré môžu rásť a naučiť sa ako naplno využiť svoj potenciál. Vo Fortune sa usilujeme o to, aby sme boli modernou ubytovňou, ktorá poskytuje komplexnú starostlivosť o klientov, vrátane poskytovania kvalitných nízko-prahových služieb,“ uviedol Matúš Ferenčík zo Sekcie sociálnych vecí bratislavského magistrátu, pod ktorú mestská ubytovňa Fortuna spadá.

Program je určený pre deti vo veku 11 – 15 rokov. Vlani na jeseň prebehol nábor detí a vytvorila sa skupina, ktorá sa bude pravidelne dvakrát za týždeň zúčastňovať programu. Mimoškolský program zameraný na osobný rozvoj by mali navštevovať kontinuálne počas obdobia troch rokov. Počas jeho trvania získajú zručnosti z oblasti komunikácie, dozvedia sa, ako riešiť konfliktné situácie, budú vedené k analytickému mysleniu, zlepšia si kritické myslenie a rozšíria si aj digitálne zručnosti. Do programu sú zapojení aj dobrovoľníci - vysokoškolskí študenti a vysokoškolské študentky, ktorí mladých ľudí v získavaní zručností pre 21. storočie podporujú.

V rámci realizácie programu Budúcnosť INAK získa mestská ubytovňa Fortuna aj inovatívne coworkingové centrum. Úpravu priestorov profesijne zabezpečila spoločnosť YIT, ktorú Nadácia Pontis prepojila s ubytovňou Fortuna, mesto financovalo materiál na zveľadenie priestorov.

Dôležitosť spolupráce a vytvárania príležitostí pre všetky deti a mládež podčiarkli zástupcovia Nadácie Pontis a hlavného mesta v januári 2023 aj podpísaním memoranda o spolupráci. „Radi by sme spoločne s bratislavským magistrátom zabezpečili dlhodobú udržateľnosť programu, a vytvorili tak mladým ľuďom priestor na spoznávanie svojho talentu, zručností a potenciálu. Chceme ich povzbudiť, aby verili, že dokážu meniť veci, ktoré zmeniť chcú a môžu,“ povedala Miriam Šelepová, programová koordinátorka Budúcnosti INAK z Nadácie Pontis.

O Budúcnosti INAK

Budúcnosť INAK ↗︎ je mimoškolský program pre mladých vo veku od 11 do 15 rokov. Projekt je zameraný na vytváranie inovatívnych klubov, v ktorých ponúkame žiakom a žiačkam základných škôl 3-ročný vysoko kvalitný program na rozvoj podnikavosti, digitálnych a mäkkých zručností. Prvé centrum Budúcnosti INAK vzniklo v roku 2019 v Trnave, druhé sa otvorilo v septembri 2021 vo Zvolene. Mestská ubytovňa Fortuna je prvým príkladom, kedy nebol program výhradne v réžii Nadácie Pontis. Úspešná spolupráca so samosprávou ukázala možnosť, ako šíriť Budúcnosť INAK k čo najväčšiemu počtu detí po celom Slovensku.

Zdieľať