Dotácie

Bratislava v roku 2023 pokračuje v podpore kultúry a komunít

17.4.2023

Hlavné mesto v posledných rokoch systematicky a transparentne podporuje široké spektrum kultúrnych a komunitných aktivít. V rozpočte na rok 2023 je na podporu nezriaďovanej kultúry a aktívnych komunít určených viac ako milión eur. Organizátori a tvorcovia rozmanitých kultúrnych podujatí ako sú koncerty, kultúrne a komunitné aktivity, čítačky, site-specific tanečné performancie, divadelné predstavenia, filmové festivaly, multimediálne inštalácie či celoročné aktivity kultúrnych centier tak majú opäť možnosť uchádzať sa o finančnú podporu mesta.

Hlavné mesto v rozpočte na rok 2023 vyčlenilo 1,1 milióna eur na podporu nezriaďovanej kultúry a aktívnych komunít. V grantovom programe Strategická podpora kultúrnych podujatí je vyčlenených 250 000 eur, v rozpočte Nadácie mesta Bratislavy je na podporu kultúry a komunít vyhradených 850 000 eur.

V rámci Nadácie mesta Bratislavy môžu ešte niekoľko dní žiadať o finančnú podporu záujemcovia a záujemkyne o realizáciu rozmanitých projektov – od veľkých po komorné kultúrne podujatia, od aktivít kultúrnych a komunitných centier či priestorov, po oživovanie vnútroblokov a susedstiev vo všetkých mestských častiach. O podporených projektoch následne rozhodujú výhradne odborníci a odborníčky na základe kvality predložených projektov.

Informácie o aktuálne otvorených výzvach sú na webovej stránke Nadácie mesta Bratislavy ↗︎

Výzvy v Nadácii mesta Bratislavy aj výzva na podávanie žiadostí v programe Strategická podpora kultúrnych podujatí sú zverejnené, žiadať o podporu je možné podať do 23.4.2023 (Nadácia).

V dotačnom programe Strategická podpora kultúrnych podujatí sa o podporu môžu uchádzať do 19. apríla etablované podujatia, ktoré sa dlhodobo spolupodieľajú na rozvoji bratislavskej identity ako moderného európskeho mesta 21. storočia, budujú vzťah k hlavnému mestu, oživujú verejné priestory a prinášajú nové trendy a žánre vo všetkých druhoch umenia. Výberový proces je plne transparentný - v prvom kole hodnotí projekty komisia zložená z odborníkov a odborníčok z umelecko-kreatívnej oblasti, do druhého kola postupujú najlepšie projekty a prezentujú ich komisii doplnenej o zástupcov mesta verejne. O schválení podpory následne rozhoduje v poslednom kroku mestské zastupiteľstvo.

Bližšie informácie o dotačnom programe Strategická podpora  kultúrnych  podujatí sú na stránke hlavného mesta ↗︎.

Okrem finančnej podpory poskytuje hlavné mesto aj nefinančnú podporu kultúrnym a komunitným aktérom cez transparentnú a otvorenú výzvu Open Call BKIS. Vďaka nej poskytuje Bratislavské kultúrne a informačné stredisko na základe stanovených kritérií organizátorom podujatí technickú, materiálnu, priestorovú a komunikačno-propagačnú podporu a rozvíja spolupráce podľa vopred stanovených princípov.

Viac o nefinančnej podpore Open Call BKIS na BKIS ↗︎

Zdieľať