Kultúrne dedičstvo

Pamätník demokratickej revolúcie 1989

12.5.2022

Mestské zastupiteľstvo hlavného mesta SR Bratislavy schválilo ešte v roku 2014 svojím uznesením zámer umiestnenia „Pamätníka 17. novembra" v lokalite Námestia slobody v Bratislave. Zámer vzišiel z Iniciatívy za Pamätník demokratickej revolúcie 1989 zastúpenej Jánom Budajom.

Chceme si pamätať, že moc u nás pochádza od občanov, ktorí sa postavili na uliciach a námestiach Slovenska proti nelegitímnemu štátnemu násiliu, za ľudské a občianske práva a slobodu,“ povedal Ján Budaj.

Na základe schváleného zámeru iniciatíva zrealizovala v rokoch 2014-2019 verejnú anonymnú architektonickú súťaž. V prvom kole (2014/2015) boli v porote zastúpené osobnosti ako Mária Bátorová, literárna teoretička, členka komisie mesta Bratislavy pre pomníky a verejné priestranstvá, Eugen Gindl, novinár a dramatik, účastník udalostí v novembri ´89, Kurt Gebauer, profesor, VŠUP Praha, Peter Gero, architekt, poradca primátora Bratislavy pre architektúru, Petra Hanáková, teoretička umenia, SNG, Mária Filková, historička, účastníčka udalostí v novembri ´89, Mira Keratová, teoretička umenia, Stredoslovenská galéria Banská Bystrica, Ingrid Konrad, hlavná architektka Bratislavy, Pavol Kráľ, výtvarník, predseda Slovenskej výtvarnej únie, Rudo Sikora, profesor, účastník udalostí v novembri ´89.

Druhé kolo prebehlo na prelome rokov 2018-2019, pričom z prvých 6 odporučených návrhov z prvého kola bol iniciátormi pamätníka vybraný návrh autorov Ing. arch. Emanuel Zatlukaj (Architekti Šebo Lichý), Ing. arch. Branislav Lackovič (TXT architekti) a Mgr. art. Jakub Trajter (Sculpture studio). Tí svoj návrh postavili na motíve stôp protestujúceho davu, ako univerzálneho symbolu občianskeho odporu, ktorý neustúpil, ale ani sa neznížil k násilnej pomste, vďaka čomu revolúcia dostala meno „nežná“.

Pamätník je vytvorený tak, že zapadá aj do súčasného riešenia Námestia slobody, ale zároveň aj do prebiehajúcej rekonštrukcie v zmysle návrhu kolektívu architektonických ateliérov 2021 a LABAK. Porotu zaujala najviac nepatetickosť formy, horizontálna forma pamätníka, ktorá nie je rušivá a vhodne zapadá do architektonickej podoby námestia, nekonkuruje tak naďalej dominantnej fontáne. Zvoleným materiálom a zameraním sa Pamätník demokratickej revolúcie 1989, ktorý bude aj pripomienkou obetí éry totality, hlási k pamätníku Brána slobody, ktorý bol vytvorený ako pocta obetiam železnej opony.

Hlavné mesto SR Bratislava víta myšlienku vybudovania pamätníka tak významnej udalosti, akou je Nežná revolúcia a udalosti z novembra 1989. Mesto je tiež pripravené podieľať sa na financovaní vzniku pamätníka a iniciovať spoluprácu s ďalšími úrovňami samosprávy. Pád totality v roku 1989 považujem za jednu z najvýznamnejších udalostí našich novodobých dejín a takúto pozornosť mesta si určite zaslúži,“ uviedol primátor Bratislavy M. Vallo.

Komisia pre pamätníky a výtvarné zásahy do verejného priestoru, ktorá je poradným orgánom primátora, na svojom zasadnutí, dňa 16.07.2019, prerokovala návrh, pričom vyjadrila súhlas s predloženým koncepčným návrhom riešenia pamätníka. V súvislosti s prípravou realizácie pamätníka bude v ďalšom kroku potrebné špecifikovať rozpočet, detailne dopracovať návrh (projektová dokumentácia, vizualizácia), doplniť ho o textové obsahy, vrátane veľkosti či materiálového zloženia, aby sme čo najskôr poznali výslednú podobu pamätníka, ktorú mesto predstaví v budúcom roku verejnosti. V spolupráci s odbornými útvarmi magistrátu sa bude mesto procesom zaoberať tak, aby sa všetky nasledujúce kroky odzrkadlili v dôslednej príprave realizácie Pamätníka demokratickej revolúcie, ktorá náleží pripomienke tak významného momentu, ako je November 1989.

fotka zo stretnutia na Námestí slobody
fotka zo stretnutia na Námestí slobody
fotka zo stretnutia na Námestí slobody
Zdieľať